|
oh shepherd's pie..ahaks..buat ku meleleh..
Nov 11, 2008 | Tuesday, November 11, 2008 | 4 comments
Selasa, 1:06pm - harini dgn suker citernya nak citer yg aku x masak tghri ni...wakakak..tp duker citerlah kirenyer...pabiler aku bersuker citer sbb x masak tghri ni..maka perutku lapo lah pulak..uwaaaa..hahahaha..tp bukan suka2 x masak nih..hrni xde sape kat umah..hubby aku x blk..ank aku pulak ada didik bestari kat sek sri kenangan..mcm2 program sekarang ni...story sikit pasal didik bestari ni..ni program utk menyemai dan memupuk serta melahirkan budaya keushawanan di kalangan murid2 sekolah gitu..kira mcm belajar nak jadi ahli perniagaan gitu..lantak lah ko nak!!..janji ko happening wat benda2 ni sume..tulah kesan peralihan zaman..zaman aku dululah..klau sek rendah drjh 5 ni masih main teng2..main lompat gelang getah..main batu seremban..wakakaka..tp bdk2 skrang dah start meniaga tuh..ni dgr citenya siap ada presentation guna powerpoint lagi..ahaks..betapa advancenya bdk2 jaman sikalang!! ok2..tutup cite didik bestari..smbung cite haku lak..heheh..biler tatkaler perutku lapar begini..maker tringat lah haku kat mcm2 yg boleh nak ku mkn ni..tringat je ohkay!! x bermakna nak buat..hahahaha..betapa besar dan bapak punya malas dlm kepala!!!..sape2 prnh mkn shepherd's pie??? sape yg prnh mkn tu...sedaaaaaaaaaapkan..kan..kan..sape yg x prnh mkn..haaa??? haku mau kasi korang sume terliur air liur..ekekeke..ni bukan sebarang pie..bila aku crite pasal pie ni smua tnya senang x nk buat kulit pie tu?? opsss!!..ni bukan pie yg ada kulit2 tu ehh.. ni pie yg sgt..sgt..sgt..senang utk kita buat..xde kulit2nya..tp rasa yg sgt..sgt..sgt..sedaaap di mkn..ahaks..justeru itu sbg pembuka selera dan bicara wpun dah berjela hakak berkata..meh sini cuci mate dulu ehh... ni barulah shepherd's pie yg telah di buat dan diubahsuai ikut kreativiti tekak aku sndiri..heheh hmm..amcam sedara sedari??..ada mcm tringin x?? ke haku jer ni yg syiok sndiri?? huhuhu.. xpe klau sesiapa yg rasa2 mcm tringin meh aku nak berkongsi resepi yg telah aku ubah suai mengikut selera anak tekak dan kesenangan aku utk mencari bahan lantas membeli lalu membuatnya....heheheh....... Shepherd's pie a.k.a e_ja's punya resepi.. daging cincang sebungkus yg 400gram tu mix vegie dlm secawan bwg besar india sebijik dipotong dadu sedikit olive oil (guna mnyak ni stakat nk perasan ala keorgputihan je..otherwise mnyak biasa pun bole..) meggie black paper sos (yg dlm paket tu) kentang 10 biji ke atas (depends pd saiz kentang) susu segar..uht pun boleh..pekat manis x boleh ehh.. butter (optional..xnak pun xpe) sedikit garam secukup rasa cara2 membuat : mula2 kita kene buat mashed potato dulu utk lapisan atas dia..(siler rujuk gbr di atas)..kan ada nmpak kentang kat atas kan..kan..kupas dan rebus kentang hingga empuk dan lenyek bersama susu segar dan garam (agak2 ehh jgn byk sgt susu smpai lembek pulakkan)..setelah siap ketepikanlah dulu sbb nak buat lapisan bwh pulak..heheh.. untuk lapisan bwhnya..mula2 kita tumiskan bwg besar yg dipotong dadu td bersama mnyak masak (minyak urut, petrol diesel, mnyak rambut dan yg seketegeri dgnnya x diizinkan sama sekali)..ekekeke..selingan jer tuh..setelah naik bau..masukkan daging cincang dan tumis smpai daging masak..kemudian masukkan mix vegie dan masak shingga sayur2 layu sdikit..akhir sekali masukkan black paper sos yg telah dibancuh dgn air dan biarkan sehingga pekat sedikit..jgn kering sgt..sbb kita nak bake dlm oven lpas ni.. setelah siap sume bhn2 td..sediakan pulak bekas utk membakar..seelok2 bekas kaca (siler rujuk gbr di atas lagi)..bukanpe guna bekas kaca ni..mcm best sbb boleh nmpak isi dlm..tp pastikan bekas tu boleh masuk oven punya ehh..klau x guna dulang pembakar biasa yg tebal skit pon boleh..:)..ok2 ready nk start dah ni...ahaks..masukkan daging cincang yg ditumis td..ratakan cantik2 dlm bekas pembakar..pastu baru masukkan mashed potato di lapisan atas..juga tekan sikit kasi kemas dan cantik..hehehe..pastu masuk dlm oven suhu dlm 180 drjh celcius selama lbih kurang 1/2 jam..xpun agak2 smpai warna kekuningan sikit2 kat tepi dia tu..xyah lama sgt sbb bhn2 sume dah masak kan..dan akhir sekali setelah masak angkat keluar dan JGN TERUS MKN..sbb kentang masih lembut sgt lagi..biar sejuk seketika barulah ambik senduk dan korek je kluar terus masuk mulut atau lebih sopan letak ler dlm piring dulu kan..huhuhu..xyah potong2..senduk2 je..mmg cmtu style omputih mkn benda nih..ahaks..okieh!!!..selamat mencuba!! cuba tau..penat den naip ni haaa......... Labels: menu |