|
CutiDotMasakDotMakan
Dec 1, 2009 | Tuesday, December 01, 2009 | 12 comments
Alamak dh pkul 10 lebe rupanya nih..ekceli nk sidai kain ni..tp sempat gak lagi dok curik2 tulang dan masa menghapdet blog nih..;p..pas sidai kain akak nk nak masak..kerana di kala cuti adalah = masak2 = makan2 = bertambah leborlah vontot (opss!! ter18sx fulok) hakak nmpak gayernyer..huhu..Hrni nk masak menu feveret haziq lagi..lagi2 haziq..hehehe..feveret haziq yg ni adalah feveret akak juger..dulu akak suka dgn spaghetti bolognese tuh..tp smenjak dah reti buat carbonara ni..mmg klau teragak nk feeling western jer akak akan masak carbonara nilah..plus ada gak beli mutton slice semlm..sgt sedap utk dibuat ala2 lamb cop tuh..kolestrol2..huhuh.. Rasanya dlm entry lepas ada dah dok tayang2 gbr carbonara nih..tp dulu2 akak tayang carbonara dh siap kan..akak x share pulak sikret resepi akak ni..ekekeke..sikret lah sgt kan..oklah..hrni mood akak adalah platinum..hahaha..so akak nak share lah resepi yg sgt mudah semudah a,b, c..ahaks..;p Haaa..tgk gbr pun dah boleh merasakan kesenangannya kan..ekekeke..carbonara akak ni korang xyah susah2 dan pening dah pi beli frsh milk lah, yogurtlah butter lah, cheese lah..sbb sume pun dah ada dlm tin kaler kuning tuh..terdpt di mana2 pasaraya besar dan sederhana besar seluruh msia..hahaha..ada yg senang watpe jadikan susah ye dak??..sblum guna tin kuning tuh..akak dok guna alfredo leggos dlm botol kaca tuh..rasa dia ok tp lebih masam dan xde cheese..jadi klau guna yg tuh sape2 penggemar cheese mcm akak ni kenalah letak cheese sndiri juger..dan biasanya juger akak guna fettucine spaghetti..tp semlm xde pulak stok kat giant..tension betul..akak suka sgt fettucine tuh..tp sbnrnya apa jnis pasata dan spaghetti ponn sama je rasanya..tetiba tringat pasta yg mcm rupa tiub basikal..ekekeke.. Cara2 membuat : mula2 tumis bawang besar yg telah didadu..sbb menu omputih lagi elok klau guna olive oil..klau xde pun xpe..jgn korang guna mnyak gamat jer udah ler..pastu korang masukkan isi ayam yg telah didadu..tumis shingga daging ayam tu empuk dan masukkan udang shingga masak..pastu masukkan sos prego tuh td ke dlm koli..tambah sedikit air..ni ikutlah masing2..klau suka pekat2 sikit jer air..klau suka cair2 buh ler lebe skit..ikut suka lah yer..lpastu masukkan pulak button mushrom yg dah di hiris nipis..biarkan sume masak shingga mendidih..rasa dan buhlah garam dan gula secukop rasa..tp sape2 yg gila cheese tu..nak kan lebe rasa cheese boleh jer tabur cheese lagi dlm tuh..amacam senang kan resepi akak ni??? Opppss!!..jgn pulak lupa spaghetti tuh direbus lah dulu yer..apa jnis spaghetti atau pasta yg korang nk guna boleh jer..cuma akak blum pernah pulak try guna mee kuning, kueh tiaw atau bihun..ekekeke..klau rasa nk try silakan lah..:p Haa ok lah..sekian sahaja..letak spaghetti dlm pinggan tuang kuah dah hidang dan apa lagi???..baca bismillah dan makaaaaaaaaaaaaan..hehehe..akhir kata dari akak yg jauh di mata tp dekat di hati nih..selamat mencuba..dan selamat makan2....;p Labels: menu |